Gjennomhullede frimerker, «perfins»

Av og til hender det at en kommer over frimerker som er gjennomhullede av mange små, nålelignende hull som gjerne danner bokstaver, tall eller mønstre. Disse merkene kalles gjerne «perfins». Navnet kommer fra perforated initials / perforated insignia da gjennomhullingene ofte illustrerer ulike initialer.

Mens disse merkene tidligere gjerne ble betraktet som defekte og ødelagte, har mange etter hvert fått opp øynene for nettopp disse gjennomhullede merkene. Perfins har blitt et eget samleområde på tvers av landegrensene.

Norsk frimerke med perfin «T.K.» (Trondheim Tollsted).

Opprinnelsen

De første tilfellene av perfins vi kjenner til, er fra Storbritannia i 1868. I en tid der frimerker kunne veksles inn i kontanter tilsvarende merkets pålydende, var frimerkene – bokstavlig talt – verdt sitt pålydende i rene penger. Dette medførte at en del offentlige institusjoner og større firma avtalte med postverket at frimerker som var gjennomhullet med «deres» merke/initialer kun kunne benyttes som frankering på post som ble sendt ut fra nettopp denne institusjonen/firmaet. En kunne heller ikke veksle disse merkene inn i kontanter på postkontoret lengre. På denne måten fjernet en muligheten for at noen kunne berike seg selv med å stjele fra firmaets frimerkelager.

Pen norsk 2-øre posthorn (NK 50) med perfin «CB & K».

Å samle perfins

Å samle perfins kan fort bli en spennende jakt i et relativt uutforsket landskap. Mens noen deler av filatelien er studert og forsket på til minste detalj gjennom 100-150 år, er både studier av og oversikter over perfins relativt fraværende. Som en starthjelp finnes en liten oversikt på et par sider i Norgeskatalogen. Denne lister noen av de kjente perfins brukt i Norge samt vagt antydet verdi på disse. Likevel er eksisterende oversikter ganske mangelfulle. Med andre ord mye upløyd mark for de som vil dykke litt ned i temaet. Tar du utfordringen?

lyst å vite mer?

En liten oversikt over ressurser vi anbefaler for deg som ønsker å få mer informasjon om dette temaet:

Del dette innlegget med dine venner…

Skribent: Rune Hemnes